Meditasjon

Kredit_Colorlife_Shutterstock.png

Tekst av Sara Endestad
Illustrasjon: Shutterstock.com

Meditasjon blir stadig mer kjent, praktisert og anbefalt i vestlige land. Og da dette hovedsakelig er en østlig tradisjon, er det naturlig stille seg spørsmålet, hvorfor vi i vesten også har startet med dette? Kan det faktisk kurere stress? Får man bedre mental og fysisk helse av å praktisere det? Gir det bedre fokus og effektivitet i hverdagen? Målet med denne artikkelen er å svare på dette, og mot slutten kommer et par tips til de som har lyst til å starte å meditere.

Før vi dykker ned i meditasjonens verden er det greit å nevne at det finnes mange former for meditasjon. Noen former kan man lære alene, andre trenger man opplæring av en sertifisert meditasjonsinstruktør for å praktisere. I denne artikkelen vil jeg legge et særlig fokus på en form for meditasjon kalt Transcendental Meditasjon (TM) av to grunner. For det første har den mye forskning bak seg, samtidig er den blitt praktisert av millioner av mennesker over flere år, som gjør at effektene av denne formen for meditasjon er svært godt dokumentert. Den andre grunnen er at jeg personlig har praktisert denne formen for meditasjon i ca. 5 år, som gjør det lettere å trekke inn personlig erfaring i tillegg til at jeg på slutten kan komme med et par anbefalinger for de som måtte ønske å starte.  

TM er grunnlagt av den indiske guruen Maharishi Mahesh Yogi, og denne formen for medikasjon krever opplæring av en sertifisert TM-instruktør. Opplæringen går over 4 dager der man vil jobbe tett med sin personlige TM-instruktør. Etter opplæring vil man starte å praktisere den alene, men ofte vil instruktøren invitere sine elever til fellesmeditasjon, der man vil kunne meditere med andre og. Måten man praktiserer TM på er ved å meditere to ganger daglig, 20 minutter per gang, slik at man mediterer 40 minutter totalt daglig.

TM-teknikken er brukt av flere kjente og store navn, og til tider virker det vanskeligere å finne ut hvem som ikke praktiserer det. Noen kjente navn som praktiserer TM er blant annet Oprah, Ellen Degeneres, Hugh Jackman, Mick Jagger, Kendall Jenner, Jennifer Lopez og The Beatles(1). The Beatles reiste til og med ned til India i 1968 og lærte teknikken av Maharishi Mahesh Yogi selv i hans ashram. Ashramen har senere fått navnet Beatles Ashram av denne grunnen (2). 

Som vi ser, er det eneste rette svaret på hvem som praktiserer TM-meditasjon; mange. Så det mest naturlige spørsmålet å stille nå er hvorfor. TM er heldigvis en form som er blitt forsket på over flere år, som gjør at effektene er godt dokumentert.

Studier utført på universitetsstudenter viser at meditasjon kan bedre både IQ og hukommelse. En studie viste hvordan de som praktiserte TM to ganger daglig over 2 år hadde økt sin IQ signifikant, sammenlignet med kontrollgruppen som ikke hadde gjorde det (3). En annen studie viste signifikant bedring i hukommelse, der gruppen av universitetsstudenter som hadde meditert over 40 dager hadde bedret sin hukommelse signifikant sammenlignet med kontrollgruppen etter de 40 dagene(4). Disse to studiene viser at TM gir klare forbedringer på prestasjonsnivået til de som praktiserer dette regelmessig. Høyere IQ og bedre hukommelse er supert, men kan meditasjon brukes for å kurere sykdommer og? En meta-analyse fant bevis for at de med hypertensjon fikk en tydelig reduksjon i blodtrykk ved hjelp av meditasjon(5). American Heart Association (AHA) har til og med kommet ut med TM som en anbefaling, da de har påvist at TM er den eneste meditasjonsteknikken som fungerer med tanke på blodtrykksreduksjon. De gjorde også studier som viste at TM ikke bare bedrer blodtrykket, men også er assosiert med drastisk reduksjon av dødelighet, hjerteinfarkt og slag (6).

Som vi ser, meditasjon har mange klare positive effekter, både på et  mentalt og fysisk plan. Avslutningsvis vil jeg først si tusen takk til Brede Ohnstad, TM-instruktøren min, som har bidratt massivt med å finne forskningsartiklene. Og til slutt, vil jeg trekke inn et par personlige erfaringer og tips til de som vil starte.

Først og fremst er det en ekstremt god måte å komme tilbake til seg selv på. Og når man gjør det, får man også tid til å prosessere alle erfaringer og stress man opplever i løpet av dagen, eller fortiden for den saks skyld. Dette fordi man må sette seg ned, hver eneste dag, i 40 minutter totalt, alene med egne tanker, og sitte gjennom alt det som måtte dukke opp. En annen positiv effekt av dette er at det hjelper en å finne en ro, ikke bare der og da, men også en ro man kan ta med seg ut i hverdagen. På denne måten har man en litt sterkere kjerne ut dagen, og vil derfor unngå å blir «vippet-av-pinnen» om uventede ting dukker opp. En annen ting jeg personlig har merket, er at fokus og produktivitet er bedret, blant annet fordi jeg ofte har fått en mer klar intensjon før jeg går inn i en aktivitet, som for eksempel å studere. Jeg blir veldig klar hvordan jeg skal lese, hvordan holde fokus og effektiviteten oppe underveis. Dette resulterer i mindre sløsing av tid, og at jeg husker mer av det jeg har lest, rett og slett fordi jeg er mer fokusert.

Da TM brått kan ta over 40 timer å lære, og skal praktiseres 40 minutter daglig ut livet, vet jeg at dette ikke er noe alle kan starte med akkurat nå. Derfor legger jeg med noen alternativer for de som ønsker å begynne allerede i dag. Det finnes utrolig mange apper, som Headspace, Calm, The Mindfulness App (7) som gir deg guidet meditasjon og er veldig enkelt å følge. I tillegg til dette finnes det hundrevis av guidede meditasjonsvideoer YouTube, som også kan hjelpe med dette. Om du derimot ikke ønsker guiding er det også fullt mulig å sette seg ned og fokusere på pusten eller la tankene gå. 

Skjermbilde 2021-04-22 kl. 18.55.14.png
Previous
Previous

Utenom pensum - Top 10 hybelkaniner

Next
Next

Stillheten