Spesialisten – Øyelege

Tekst: Jovana Cvetkovic, skribent i Æsculap

Et gammelt ordtak sier at belønningen for godt utført arbeid er muligheten til å gjøre mer. En av de som stadig bidrar mer og hjelper de som trenger det mest er øyespesialisten Kari Milch Agledahl. Agledahl er i dag overlege ved Finnmarkssykehuset i Hammerfest, og i dette intervjuet gir hun oss et unikt innblikk i hvordan det er å jobbe som øyelege i distriktet.

Bilde: Kari Milch Agledahl, spesialist i øyesykdommer og overlege ved Finnmarkssykehuset, førsteamanuensis ved Universitetet i Tromsø, Norges Arktiske Universitet, leder av den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM). Foto: Ingrid Torp. Bildet er tatt ved de nasjonale forskningsetiske komiteene.

–⁠ Jeg syntes alltid at det var morsomt med øyet under studiet, forteller Agledahl. 

Det endelige valget om å bli spesialist i øyesykdommer var likevel et resultat av både faginteresse og praktiske forhold. Agledahl forteller at hun alltid har hatt lyst til å forske, og at øyet gir en spennende kombinasjon av utfordringer og delikat detaljarbeid. 


–⁠ Øyet er et lite organ, men det inneholder ganske mye. Jeg har erfaring med flere LIS-leger som blir overrasket av arbeidsmengden, ler Agledahl.

Videre forteller hun at til tross for at øyespesialitet er et konkret fag, så er det flere aspekter ved faget som gjør det ekstra interessant. I tillegg er det ikke like belastende som andre spesialiteter heller: 


–⁠ Arbeidet er likevel ikke så belastende som i en del spesialiteter, og øyespesialiteten er et konkret fag, der du faktisk ser prosessene som skjer i organet, fremfor å teoretisere, forklarer Agledahl.

 

Å jobbe i distriktet

Agledahl er en av de som har vært med på å grunnlegge øyepoliklinikken i Hammerfest, noe som gir henne en stor valgfrihet i hverdagen. Ingen dager er like, og jobben hennes består av både polikliniske, operative og administrative oppgaver. Å jobbe i distriktet er ifølge Agledahl både givende og utfordrende:

–⁠ Det er få øyeleger i Finnmark. Pasientene mine blir glade bare de får komme inn på kontoret. Synet er veldig viktig for folk. Som øyelege har man mulighet til å gjøre mye fornuftig, og riktig behandling kan ofte redde synet til pasientene, noe som er givende i seg selv, forteller Agledahl. 

Det er få øyeleger i Finnmark. Pasientene mine blir glade bare de får komme inn på kontoret.

Det er samtidig stort behov for øyeleger i Finnmark, men lite ressurser. Agledahl og kollegaene hennes har derfor et stort ansvar overfor befolkningen bosatt der:

–⁠ Det er vanskelig å distansere seg fra jobben når man blir kjent med befolkningen, særlig hvis man er herfra, påpeker Agledahl. 

Agledahl opplyser om at det er et veldig stort behov for øyeleger i dag, og at dette er en trygg vei å velge med mange gode muligheter. Hun anbefaler alle med interesse for øyesykdommer om å ta kontakt med en øyeavdeling og spørre om man kan være med yngre LIS-leger eller overleger. Å bli kjent med hverdagen til øyelegene er gull verdt:


–⁠ Jeg synes selv at det var vanskelig for meg som student og turnuslege å vite hva disse jobbene egentlig gikk ut på, helt konkret, innrømmer Agledahl.

 

Medisin og filosofi

I tillegg til å være øyelege, er Agledahl også leder av den nasjonale forskningsetiske komité for medisin og helsefag (NEM). Hun har hovedfag i filosofi og doktorgrad i medisinsk etikk, med hovedvekt på etikken i daglig medisinsk arbeid. Til tross for åpenbare motsetninger, synes Agledahl at medisin og filosofi går hånd i hånd:

–⁠ Medisin og filosofi har ulike tenkemåter, som er fascinerende. Filosofi reflekterer over alt, stiller seg kritisk til ting og er lite praktisk, mens medisin er det motsatte. Innen medisin har du et helt tydelig mål og konkrete midler som du bruker på veien, forteller Agledahl. 

Medisin og filosofi har ulike tenkemåter, som er fascinerende. Filosofi reflekterer over alt, stiller seg kritisk til ting og er lite praktisk, mens medisin er det motsatte. Innen medisin har du et helt tydelig mål og konkrete midler som du bruker på veien

Agledahl synes at det er lurt å være litt filosofisk i den medisinske hverdagen, særlig når det er mange krav som stilles til leger. Ved å utforske grunnleggende problemstillinger innen helsevesenet fra flere forskjellige vinkler, klarer legene å få en dypere innsikt, samt en bredere forståelse av hva legeyrket og medisinsk praksis faktisk innebærer.

Previous
Previous

Spesialisten - Patologi

Next
Next

Spesialisten - allmennmedisin