Spesialisten – Arbeidsmedisin

Tekst: Jovana Cvetkovic
Foto: UNN. Til venstre: Gerd Sissel Andorsen, spesialist i arbeidsmedisin, godkjent dykkerlege og petroleumslege, overlege ved UNN. Til høyre: Christin Ørbeck Sørheim, spesialist i arbeidsmedisin, overlege ved UNN

Jobb og identitet har et nært forhold. Det gir oss anerkjennelse, status og tilhørighet. Hva skjer når dette forholdet plutselig forsvinner? Overleger Christin Ørbeck Sørheim og Gerd Sissel Andorsen ved Arbeids- og miljømedisinsk avdeling i Tromsø holder nøkkelen til svaret.

Andorsen har over 20-års lang erfaring som spesialist i arbeidsmedisin. Veien hit var likevel tilfeldig:

- Jeg jobbet som fastlege først. Tilfeldigvis søkte jeg på en stilling som bedriftslege. Tanken var at jeg kunne bruke utdanningen til å bidra til at folk ikke blir syk av jobben sin. Jeg ville skape bedre arbeidsplasser, understreker Andorsen. 

Sørheim forteller at hun likte jobben sin fra dag en. Hun er en del av et tverrfaglig team, som har som mål å skape et godt arbeidsmiljø i nord.  

- En viktig del av jobben vår er å utrede pasienter etter henvisning fra førstelinjetjenesten, som er fastleger og bedriftsleger, forklarer Sørheim. 

Legene jobber også tett med statlige institusjoner. De har en viktig rolle som sakkyndige rådgivere for NAV, og har et stort ansvar for vurdering og belysning av yrkessykdomssaker. 

- Vi får oppdrag fra bedrifter og virksomheter fra hele Nord-Norge og Svalbard, poengterer Sørheim.

Blir aldri utlært 
Arbeidsmedisin forutsetter kontinuerlig oppdatering av den medisinske kunnskapen. I Tromsø driver Arbeids- og miljømedisinsk avdeling med forskning blant annet innenfor fiskerinæringen, samt gruve- og smelteverksindustrien. Forskningsaktiviteten innebærer en del feltarbeid, der legene bidrar med datainnsamling i de ulike forskningsprosjektene.  Legene opplyser om at de har i løpet av flerårige forskningsprosjekter påvist blant annet at arbeidstakere som pustet inn bioaerosoler med materiale fra fisk har økt risiko for luftveissymptomer.

- Vi må holde oss oppdatert med tanke på eksponering og helseeffekter i ulike bransjer, fordi det kommer ny kunnskap hele tiden. Selv om jeg har jobbet i over 20 år, så kommer det stadig opp nye problemstillinger som jeg aldri har møtt før, sier Andorsen. 

Andorsen er også sertifisert dykkerlege og petroleumslege. Hun opplyser om at det er få dykkerleger i Nord-Norge, og at det er mange bedrifter som har  behov for disse. Tilsvarende er det stort behov for flere arbeidsmedisinere i bedriftshelsetjenester. Sørheim påpeker at økt andel spesialister i arbeidsmedisin vil kunne bidra til et bedre samarbeid mellom primærhelsetjenesten og bedriftshelsetjenesten, noe som igjen vil være gunstig for den enkelte pasienten.  

- Jobb er en sterk identitetsbygger for mange. Det er en stor belastning når pasienten må ut av jobben, og vi vet at dette er en krevende situasjon, sier Andorsen.  

Legeduoen har ofte undervisning og foredrag i Nord-Norge for å spre bevissthet rundt sykdomsforebygging i arbeidslivet. Samtidig oppfordrer de alle medisinstudenter og fremtidige leger til å være nysgjerrig, stille spørsmål og ha respekt for den enkelte pasientens yrke:

- Husk å spørre hva folk jobber med. Det er til tider lett å glemme, men ved å spørre klarer man å se det store bildet, oppfordrer Andorsen.  

Felles ansvar

Å jobbe forebyggende er viktig. Godt arbeid er god helse, og i mange tilfeller er det av stor betydning for folk å kunne stå i jobb. 

- Vi er priviligerte som har fått muligheten til å ta en lang utdanning. Vi har et yrke der man har stor valgfrihet i hva man vil jobbe med. Det er dessverre ikke alle som har hatt samme mulighet. Det er mange tilfeldigheter som avgjør hvor man havner i livet, avslutter Andorsen.  

Previous
Previous

Allmennmedisin - helsevesenets spennende og utfordrende førstelinje! 

Next
Next

Spesialisten -anestesiologi