Spesialisten: Kaveh Rashidi
Tekst: Aurora Høystad Stavem
Bilde: Kristoffer Myhre
Kaveh Rashidi er allmennlege, forfatter og foredragsholder. Han jobber for tiden som assisterende bydelsoverlege i Oslo kommune, fastlege og lektor ved Universitetet i Oslo. Mellom slagene prøver han å finne tid til alt mulig annet.
Hva går spesialiteten ut på?
Det er en veldig bred spesialitet, og også en spesialitet med stor valgfrihet med tanke på hva man ønsker å fokusere på og hvordan man ønsker å jobbe. For meg har det vært mye kvinnehelse og psykiatri i begynnelsen, da jeg valgte å ta et år av spesialiteten på psykiatrisk sykehus og deretter jobbe på helsestasjon i et år. Nå har jeg gått mer over i samfunnsmedisinsk arbeid som bydelsoverlege.
«Det er en veldig bred spesialitet, og også en spesialitet med stor valgfrihet med tanke på hva man ønsker å fokusere på og hvordan man ønsker å jobbe.»
Hvordan foregår spesialistutdanningen?
Akkurat dette synes jeg faktisk er litt komplisert, for ordningen har endret seg flere ganger de siste årene. Kort fortalt er det en "sjekkliste" av ting man må gjennomføre. Forskjellige kurs, veiledning, gruppearbeid, stillingstyper med mer.
Hva vekket interessen din for faget?
Jeg synes det er vanskelig å snevre seg inn, egentlig, og derfor fungerte allmennpraksis godt for meg. I tillegg har jeg veldig mange baller i lufta og andre ting jeg ønsker å prioritere. Alt fra familietid til å skrive bøker og drive formidlingsarbeid, da er det enklere å være fastlege og selvstendig næringsdrivende. Man får snekret sin egen hverdag i større grad, opplever jeg, enn på sykehus.
Hvordan ser en vanlig arbeidsdag ut for deg?
Dagene er så ulike, så dette er veldig vanskelig å svare på. Jeg er både fastlege, bydelsoverlege, aktiv forfatter, podkaster og jobber mye med formidling via et management. Så hva skal man si, det er telefon, mail og ikke minst masse pasienter.
«Jeg er både fastlege, bydelsoverlege, aktiv forfatter, podkaster og jobber mye med formidling via et management.»
Hva er de viktigste egenskapene for en allmennlege?
Tja, jeg tror vi er en veldig bred gruppe. Opplever at spesialister i allmennmedisin er en veldig heterogen gruppe.
Hvordan er arbeidsmiljøet?
Det spørs hvor man jobber. Jeg må innrømme at jeg har hatt arbeidsplasser med kolleger der kjemien virkelig ikke har stemt. Men det er snakk om såpass små arbeidsplasser, oftest på fastlegekontor. Da får man gjerne vidt forskjellige miljø, avhengig av lokale forhold. Der jeg har hjemmel på Lovisenberg Legesenter har vi det veldig koselig, sett bort fra pandemien som gjør at vi ikke kan være i samme rom...
Hvilke utfordringer møter man som allmennlege?
Den største utfordringen må være mangelen på sosial sikkerhet. Som selvstendig næringsdrivende er vi vår egen arbeidsgiver, og blir vi syke kan det være problematisk. Noen ganger skulle jeg ønske at jeg bare fikk en lønnsslipp med feriepenger, pensjonsrettigheter, sykepenger og alt det andre som inngår i en ansettelse.
Hvilke utfordringer ser du for spesialiteten i fremtiden?
Jeg tror den største utfordringen er om vi blir brukt som en slags administrativ "signatur/stempel"-maskin. Altså, vi er klinikere og skal jobbe med helsa til mennesker. Vi er ikke primært byråkrater, men noen ganger blir det vel mye av sistnevnte.
«Jeg tror den største utfordringen er om vi blir brukt som en slags administrativ "signatur/stempel"-maskin. »
Noen tips til studenter som vurderer allmennmedisin?
Prøv deg frem! Ta et vikariat eller to på forskjellige legesentre og se om dette er noe for deg!