“Narkose”- hva betyr det egentlig? Professor Per Holck forklarer ...
Vet du egentlig hva de indoktrinerte medisinske ordene du bruker i dagligtalen betyr? Professor i anatomi ved UiO, Per Holck, tar for seg medisinske ord og uttrykk, og gir oss historien bak.
Tekst: Per Holck, prof.em., dr.med.
Narkose i medisinsk forstand vil si at pasienten er bevisstløs under operasjonen, og dermed ikke kan føle smerte mens den pågår. Ordet kommer fra gresk og betyr «bedøvelse». Det har sitt opphav i sagnet om den vakre Narkissos (latin: Narcissus) som ifølge mytologien forelsket seg i sitt eget speilbilde som han så i en kilde. Han skal angivelig ha blitt så «bedøvet» av dette synet at han ikke lot seg løsrive. Ja, han druknet faktisk da han forsøkte å omfavne bildet av seg selv i vannet, ifølge en versjon av sagnet!
I medisinen er det ønsket om å unngå smerte under operative inngrep som i første rekke har frembragt stoffer som påvirker vår bevissthet. Både i England og på kontinentet skal man siden 1200-tallet ha kjent og brukt urteblandinger med opium som pasienten drakk eller innåndet inntil bevisstløshet. Dessuten var roten av alrune (mandragora officinarum) et kjent søvnfremkallende middel, noe Shakespeare beskriver i ‘Romeo og Julie’, hvor sistnevnte angivelig sov i 42 timer etter å ha inntatt dette. I 1772 ble lystgass N2O oppdaget av Joseph Priestley (1733-1804), og få år senere tok man forsøksvis dette i bruk som narkotikum. Det er altså ingen «nyhet», slik man får inntrykk av i dag, men var kjent og brukt i høyere kretser, hvor innånding av gassen inngikk som en slags selskapslek (ill.). Antagelig har betegnelsen oppstått i den forbindelse. Noen år senere ble det eksperimentert med karbondioksid, uten at det ble noen suksess.
Men både før og etter skjedde operasjonene uten noen spesifikk bedøvelse eller smertelindring overhodet, iallfall her hos oss. Pasienten fikk i høyden en slurk brennevin før inngrepet. Men i 1844 forsøkte en amerikansk tannlege å bruke lystgass som narkose under en tannekstraksjon. Det lyktes over all forventning, men suksessen uteble, for da han senere skulle demonstrere sin «oppdagelse» offentlig, viste det seg at pasienten var resistent og våknet med et skrik under seansen. I 1846 ble eternarkose demonstrert for første gang under en operasjon ved Massachusetts General Hospital i Boston, USA, hvor man fremdeles feirer Ether Day den 16. oktober til minne om dette. Senere kom bl.a. kloroform i bruk, men eter var faktisk anvendt i medisinen helt frem til 1960-årene, da den ble avløst av andre og mindre skadelige og farlige midler.