Rus ________ følelser
□ vekker □ svekker □ dekker
Tekst: Linn-Iren Paasche Blystad, leder for Legestudentenes rusopplysning (LRO Oslo)
Illustrasjon: Mia Emilie Andresen Reinen
Det finnes ingen rus uten en følelsespåvirkning. Ja, bare det å snakke om rus vekker følelser hos mange. Men hva er egentlig en rus?
En rus er ikke én bestemt følelse eller tilstand. Ifølge Store Norske Leksikon defineres rus som «en tilstand av endret bevissthet og fysisk tilstand som inntrer etter inntak av rusmidler.» (1). Muligens kan dette være en snever beskrivelse, fordi det er absolutt mulig å oppnå rus uten rusmidler. Å være forelsket kan gi en naturlig, men sterk rus. Likeså kan også idrettsprestasjoner, personlige seiere, samt adrenalinfylte aktiviteter som fallskjermhopping. Du følte kanskje på lykkerus etter at du besto forrige eksamen?
I utgangspunktet er ‘narko’ et gresk ord som betyr «å numme» (2). Narkotika burde derfor egentlig bare brukes om rusmidler med en sløvende effekt - slik som morfin, angstdempende, for ikke å glemme alkohol. Det blir underlig å kalle rusmidler som har helt motsatt effekt, for narkotika. Jeg blir oppgitt over måten mediene bruker det på, fordi det bidrar til ytterligere stigmatisering. Som fremtidige leger må vi være bevisste på ordbruken vår, da dette har mye å si for lege-pasient forholdet.
Folk bruker rusmidler av ulike grunner, og det kan være for å vekke, dekke eller svekke visse følelser. For de som utvikler problematisk rusbruk, har rusen ofte fungert som en flukt fra virkeligheten. Mange som utvikler avhengighet av dempende rusmidler som opioider og angstdempende, kan fortelle om en tragisk fortid. Dersom rusen blir et plaster på et sår der livet selv er selve såret, er veien til avhengighet kort. Bruk av slike stoffer fører raskt til fysisk avhengighet og går det for lenge mellom inntakene, kan man bli syk. Den avhengige må derfor innta stoffene for å holde seg i sjakk. En del smertepasienter oppdager dessverre dette når det er for sent. Mennesker med rusproblemer blir sviktet av systemet og de ender opp som kasteballer mellom instanser. I helsesystemet blir de underbehandlet, de nektes medikamentene de trenger og de får ikke nok bedøvelse under inngrep (3). Rekrutteringen av nye heroin-brukere har vært en synkende trend en god stund nå, men derimot ser vi en skremmende økning i antall pasienter som får utskrevet opioider til vedvarende bruk, noe som trosser anbefalingene (4,5). Det er også en økning i bruken av sterke smertestillende, slik som oksykodon (6).
Rusmidler har ulike virkemåter og effekter, så de blir naturligvis også brukt til andre formål enn virkelighetsflukt. Vi må huske på at det heldigvis kun er de færreste som får store problemer knyttet til sin bruk.
Jeg håper denne teksten kan inspirere noen til å utdype seg mer i dette emnet. Jeg har stor tro på at vi kommer til å bli en generasjon leger som viser mer forståelse for hvorfor mennesker søker rusopplevelser, enn det våre forgjengere har gjort. Prøv som lege å ikke stemple noen som det ene eller det andre, og unngå ordet «narkoman» eller «rusmisbruker».
Litteraturliste:
https://sml.snl.no/.versionview/1147822 ( versjon 7)
https://tidsskriftet.no/2022/02/debatt/endringer-i-opioidbruken-i-norge-ma-tas-pa-dypeste-alvor