Få praksisplassene hjem! 

Tekst: Nora Akabbal, medisinstudent i Pécs
Illustrasjon: Mia Emilie Andresen Reinen

Praksisplassene på SUS som opprinnelig var forbeholdt til norske medisinstudenter i utlandet er i faresonen til å bli redusert. Dette begrenser vår mulighet til å møte pasienter i det norske helsevesenet og gjør veien inn mot LIS1 enda vanskeligere. 

For hver norske medisinstudent i utlandet, sparer Norge i gjennomsnitt 790 500 kroner per år sammenlignet med det en norsk utdanning koster (1). I 2018 anbefalte Grimstadutvalget at Norge burde utdanne minst 80% av sine egne leger innen 2027. Utvalget kom blant annet med et alternativt tiltak for utvidelsen av medisinstudiet som innebærer et nytt studietilbud i klinisk medisin. Dette tilbudet vil være rettet mot studenter som har gjennomført de tre første årene i utlandet og vil gi dem muligheten til å gjennomføre den kliniske delen av studiet i Norge. Av de konkrete alternative tiltakene, er dette det med lavest kostnad, som følge av at halvparten av utdannelsen fortsatt skjer i utlandet (2). 

Som utenlandsstudenter, har vi et ansvar for å legge inn en ekstra innsats for å gjøre oss kjent med det norske helsevesenet. Praksisen foregår som regel om sommeren, og flere er villig til å gå glipp av ferie og familietid dersom muligheten byr seg. Likevel er det ingen enkel sak å skaffe seg praksisplass i Norge uten motgang. Selv har jeg bekjente som har blitt kjeftet på i telefonen for å ha valgt å ringe inn direkte, i stedet for å søke på praksisplass via sykehusportalen. I en undersøkelse utført av Nmf, oppga kun 25% av medlemmene å ha fått tilbud om hospitering gjennom organisert søknadsprosess. De resterende 75% hadde fått dette via bekjente, egen arbeidsplass eller andre tiltak (3). 

I 2018 anbefalte Grimstadutvalget at Norge burde utdanne minst 80% av sine egne leger innen 2027

Siden 2007 har Stavanger Universitetssykehuset (SUS) tatt imot norske medisinstudenter fra universiteter i Ungarn i opp til 32 praksisuker (4). I september ble det kjent at SUS fra neste høst vil motta 20 medisinstudenter fra Universitetet i Bergen som en del av programmet “Vestlandslegen”. Ifølge UiB, (5) er dette en studiemodell som har som mål å øke antall leger som utdannes i Norge. Utfallet er derimot at Stavanger-programmet for studenter i Ungarn fra og med neste høst vil opphøre. Når målet er at flest mulig studenter skal utdannes i Norge, er det synd at studiemodellen skal gå på bekostning av en ordning der flere har fått muligheten til å gjennomføre sin kliniske utdanning i Norge. 

Nærmere halvparten av yrkesaktive leger i Norge er utdannet i utlandet (1). Den teoretiske delen av studiet i utlandet er kjent for sin høye kvalitet, og det er heller praksisdelen som kan være en utfordring. Alle har i utgangspunktet en praksisplass i studielandet. Derimot ønsker de fleste å fullføre praksis i Norge, i det helsevesenet man ønsker å jobbe i senere. Det er avgjørende med praksis i norsk helsevesen underveis i studiet for å tilegne seg gode kommunikasjonsevner i møte med pasienter og for å sette seg godt inn i diverse retningslinjer og prosedyrer.  Med andre ord er det derfor  helt avgjørende med mer tid i norske sykehus for norske studenter i utlandet. 

I en undersøkelse utført av Nmf, oppga kun 25% av medlemmene å ha fått tilbud om hospitering gjennom organisert søknadsprosess. De resterende 75% hadde fått dette via bekjente, egen arbeidsplass eller andre tiltak

Hensikten med denne teksten er på ingen måte å legge skylden på enkelte universiteter eller helseforetak, da de selv er lovpålagt å dekke behovet for undervisning og opplæring innen helseregionen (6) . Derimot er målet mitt å understreke behovet for bedre ordninger for å sikre norsk klinisk utdanning for studenter i utlandet. 

Det er avgjørende med praksis i norsk helsevesen underveis i studiet for å tilegne seg gode kommunikasjonsevner i møte med pasienter og for å sette seg godt inn i diverse retningslinjer og prosedyrer

Ja til systematiske søknadsskjemaer for hospiteringsplasser!

Ja til et nytt studietilbud i klinisk medisin for utenlandsstudenter!

Previous
Previous

Betraktninger fra en kommende kollega

Next
Next

Til deg som synes det er vanskelig å prate om sex og seksualitet