Avvik i helsevesenet - et kvalitetstegn?

Tekst: Hanne Christine Øverbø, skribent i Æsculap

Illustrasjon: Lea Taraldsrud Dormagen

I NRKs Brennpunktdokumentar så vi at det ble dokumentert  «medisiner er tatt under tilsyn», når en dement bruker bare får multidoseposen utlevert i hånden. Dessverre finnes det også flere eksempler på tilfeller der det ikke skrives avvik på prosedyrer som er mangelfullt utført. Hva sier alt dette om kvaliteten på norsk helsevesen? Har det vokst frem en kultur, der effektivitet belønnes med gulrot, mens avvik straffes med pisken?

De siste ukene har mediene skrevet mye om kvaliteten på norsk helsevesen, og særlig rettet søkelyset på eldreomsorgen. Historier om alt for dårlig tid og lite samarbeid med pårørende har avdekket et knelende sykehjemstilbud, der bydelen eller kommunens kapasitet trumfer legens faglige begrunnelse. (1) Likevel mener bydelen og hjemmetjenesten som har ansvaret for omsorgen og oppfølging av det medisinske, at tilbudet er forsvarlig.

Paradoksalt nok virker avvik til å være et kvalitetstegn. NRK har bedt om statistikk over avvik i forhold til medisinhåndtering i hjemmesykepleien (2). I artikkelen innrømmer journalistene at de ville avsløre hvor det skjedde flest feil. Det de fant, var at det var skrevet flere avvik i kommuner der det er flere ansatte per pasient, og de ansatte dermed har mer tid med den enkelte pasient. Det skrives også færrest avvik i ferier og helger, da det ofte er færre på jobb og mindre tid. Og skal det være lov å snike inn en egen erfaring fra nettopp hjemmesykepleien, så er dette funnet ikke så paradoksalt. Det er et kjent faktum at det er ganske hektiske dager i hjemmesykepleien, den ble jo nylig kåret til Norges sykeste arbeidsplass med mest fravær (3). Å skrive avvik tar også tid. Tid man føler på at heller skulle vært brukt hos brukerne. Eller tid der man ønsker å spise nistepakken i fred, gjøre et toalettbesøk eller gi beskjeder videre til kollegaer.

Hvor mange avvik som skrives har også mye med kulturen å gjøre. At ledelsen oppfordrer til å skrive avvik og legger til rette for det, med tanke på tid og tilgang til avvikssystemet for alle (inkl. vikarer som fast ansatte), gjør det selvfølgelig enklere å skrive avvik. Det er også viktig å unngå at det blir en fryktkultur for å skrive avvik, slik en venn i bioingeniørpraksis har nevnt at det var på avdelingen hun var på. På spørsmål fra den nysgjerrige studenten om hvorvidt det var kultur for å skrive avvik, fikk hun høre at man ikke skrev avvik med mindre det hadde skjedd noe som var relativt langt utenfor prosedyrer, og at mange av de ansatte var redd for at avviket skulle få konsekvenser for dem. Dette er et eksempel på en svært uheldig avvikskultur.

Det er et kjent faktum at det er ganske hektiske dager i hjemmesykepleien, den ble jo nylig kåret til Norges sykeste arbeidsplass med mest fravær.

Min egen erfaring fra hjemmesykepleien i bydel Nordre Aker, som både har blitt kåret til Oslos beste hjemmesykepleie i 2017, og har holdt seg i toppsjiktet deretter (4,5) er derimot en annen. Her oppfordrer både kollegaer hverandre til å skrive avvik på uønskede hendelser og de hjelper hverandre om den som oppdaget det ikke har tid akkurat da. Ledelsen oppfordrer ansatt til å skrive avvik uten å true med konsekvenser for den enkelte, samtidig som de er flinke til å ta opp og løse de situasjonene som ikke fungerer. Kanskje dette er noe av grunnen til at hjemmesykepleien i Nordre Aker år etter år kommer så godt ut på målingene? De gode målingene underbygger i hvert fall NRK sin tallanalyse.

Men hva med alle de andre bydelene, kommunen og sykehusavdelingene rundt om i vårt langstrakte land, hvor avvikene ikke skrives. Der det forekommer situasjoner som den 90 år gamle Lilly fra artikkelen til NRK opplevde? (2) Er dette greit i et velferdssamfunn som Norge? Har helsevesenet begynt å dele seg i A og B-lag? Det er skrevet om at ansatte forlater offentlige sykehus på grunn av turnusen, arbeidsmengde og en oppfatning av å ikke få utøve sitt faglige skjønn (7). Et A-lag og et B-lag er farlig. Uansett om det er mellom fungerende avdelinger og de mindre fungerende avdelingene, eller om det er mellom offentlig og privat sektor.

Et A-lag og et B-lag er farlig. Uansett om det er mellom fungerende avdelinger og de mindre fungerende avdelingene, eller om det er mellom offentlig og privat sektor.

Så hva er avvik for helsevesenet? Er det en flittig brukt pisk som de ansatte kvier seg for å bruke? Eller er det nettopp et kvalitetstegn? Mye tyder på det siste. Om sant skal sies, så må man jo si ifra for at et system skal bli bedre. Hvis  de ansatte skal si ifra, må det både legges til rette for det, og de må være trygge på at ingen kommer etter dem for det. Hvis det å skrive avvik føles som en pisk, eller at konsekvensene av avviket kommer som en pisk - er det kanskje et tegn på at akkurat denne avdelingen er litt syk for tiden?

Litteraturliste

  1. NRK Brennpunkt. (2023, 18.januar). Hjemme best? NRK. https://tv.nrk.no/serie/brennpunkt-omsorg-bak-lukkede-doerer

  2. NRK nyheter. (2023, 18.januar). Hjemme best? NRK. https://www.nrk.no/dokumentar/xl/underernaerte-lilly-_90_-gikk-hele-dager-uten-a-fa-mat-av-hjemmetjenesten-1.16211305

  3. NRK nyheter (2023, 23.januar). Hjemmetjenesten er Norges sykeste arbeidsplass. NRK. https://www.nrk.no/dokumentar/hjemmetjenesten-er-norges-sykeste-arbeidsplass-1.16264751

  4. Nettavisen nyheter. (2014, 21. oktober). Nordre Aker best på hjemmesykepleie. Nettavisen. https://www.nettavisen.no/nyheter/nordre-aker-best-pa-hjemmesykepleie/s/12-95-3423127452

  5. Nordre Aker Budstikke. (2018, 7.februar). Nordre Aker er fortsatt blant de beste i hjemmetjenesten. Nordre Aker, Budstikke. https://www.nab.no/nordre-aker-er-fortsatt-blant-de-beste-i-hjemmetjenesten/s/5-143-176693

  6. NRK nyheter. (2023, 15.februar). Heltene forlater sin post. NRK. https://www.nrk.no/ytring/heltene-forlater-sin-post-1.16287363

Previous
Previous

Refleksjoner rundt døden i et medisinsk perspektiv

Next
Next

Nok plass til å være