LIS 1 - Ida Louise Hansen

Tekst: Trine Melina Vollan

Foto: Privat

Hvor jobber du nå? 

Jeg har akkurat begynt som LIS1 ved Fauske legesenter. Jeg hadde sykehusåret mitt ved Nordlandssykehuset (NLSH, red. anm) i Bodø.

Hvordan ser en typisk hverdag ut?

De fleste dagene starter klokken 08.00 med en kaffekopp sammen med de andre på kontoret. Klokken 08.30 har jeg første pasient for dagen og videre har jeg en ny pasient hver halvtime.

Hver tirsdag og torsdag har jeg én time veiledning med veilederen min. Og etterpå har jeg 2 timer som tilsynslege på sykehjemmet, før det er pasienter resten av dagen. Hver onsdag starter vi dagen med et felles legemøte for alle legene i kommunen hvor vi blant annet har internundervisning. Noen dager har man også “blålysvakt”, som vil si at man tar imot bare akutte problemstillinger.

Hvorfor valgte du å ta LIS1 der du jobber nå̊?

Jeg hadde Bodøpakken (anbefales!) og det falt meg derfor veldig naturlig å søke LIS1 ved NLSH. Videre ønsket jeg å være på Fauske fordi det er hjembyen min, samt at legevakten og legekontorene her får mye skryt. Det er cirka 45 minutter inn til sykehuset, så ved akutte problemstillinger er det relativt kort vei for å få hjelp, samtidig som det er langt nok til at man bør iverksette noen tiltak.

Hvordan var søkeprosessen?

Jeg søkte 13 ulike steder og fikk intervju ved NLSH Bodø, UNN Narvik og Ahus. Og deretter tilbud fra Bodø og Ahus. Jeg husker søknadstiden og ikke minst tilbudstiden som veldig stressende. Det hjelper jo ikke på at det foregår midt i eksamenstiden.

Et tips for søknadene er å bruke den kliniske erfaringen du har med deg så godt du kan. Du kan for eksempel beskrive hvorfor din jobb som tilkallingsvikar i akuttmottaket, hjelper i ambulansen eller LIS1-vikar på sengepost, gjør deg til en god kandidat. 

Hva er du fornøyd med?

Miljøet! Både blant LIS1, men også LIS2/3 på sykehuset, og med legene på legekontoret. Det er godt faglig miljø og latteren sitter alltid løst.

Hva er du ikke fornøyd med?

Jeg trivdes veldig godt på sykehuset med et stort faglig miljø og spennende arbeidsoppgaver. Men dessverre preges det av manglende autonomi over egen tid. Det blir fort mye overtid, lange vakter og tidvis vanskelig å få fri. Ved slutten av kirurgisk rotasjon savnet jeg fritiden min.

Var det noe som gjorde spesielt inntrykk?

Å se egen utvikling! Det har gjort stort inntrykk på meg å se hvor mye jeg har lært det siste året (det kommer veldig fort frem når man er i allmennpraksis og må stå for egne avgjørelser). Jeg har lært så mye, men møter fortsatt nye ting hver eneste dag. 

Hvordan er arbeidsmiljøet ved LIS1-stedet ditt?

Jeg har vært veldig fornøyd med arbeidsmiljøet både på sykehuset og legekontoret. På legekontoret er det mange hyggelige kollegaer. De faste legene er veldig flinke til å følge meg opp og lar meg få delta på spennende prosedyrer. Jeg er aldri redd for å banke på døren deres for å be om hjelp.

Hvor mye jobber du hver uke?

Nå jobber jeg fra 08.00 til 15.30 hver dag, altså 37,5-timers uke. I tillegg til dette har vi cirka én legevakt per uke på enten 7 timer (aften) eller 10 timer (natt). Det er også mulighet for å ta mer legevakt om man ønsker det.

Har du gjort noen feil som andre kan lære av?

Mange. En sommer jobbet jeg som fastlegevikar (medisinstudent med lisens) og skulle gjøre endringer på en stoffskiftepasient sin levotyroksin-behandling. Mattekunnskapene holdt ikke mål og det førte til at pasienten fikk en mye lavere dose enn hva som var tenkt. Det ble ikke oppdaget før ved slutten av sommeren hvor pasienten klagde til fastlegen sin om at hen hadde vært slapp og trøtt hele sommeren. Jeg sendte raskt en snap til vennene mine på kullet og fortalte om det. Det hele har i ettertid bare blitt en morsom historie. 

Hvordan er livet utenfor jobb i LIS1?

Nå som jeg er i allmennpraksis har jeg fått mye mer tid til et liv utenfor jobb! Det er veldig deilig å kunne gå hjem hver dag klokken 15.30. Under sykehusåret ble vi en kjempefin gjeng med LIS1-ere og jeg har vært veldig heldig siden vi er flere samlet på Fauske. Vi finner på mye sosialt etter jobb. I tillegg har jeg både familie, hund, samboer og “gamle” venner her på Fauske som jeg nå får sett mye oftere.

Har du tips til andre som skal starte LIS1?

Tør å utfordre deg selv og tør å stå i egne avgjørelser. Man skal selvfølgelig konferere når man føler seg utrygg, men mestringsfølelsen er stor når man selv tar en avgjørelse og det etterpå viser seg at det var helt riktig. Vi kan mye mer enn vi tror!

Hva skal du gjøre etter LIS1?

Jeg er en av dem som er veldig usikker på hva jeg skal gjøre videre. Per nå står det litt mellom LIS2 ved kirurgisk avdeling eller å fortsette i allmennpraksis. Det kunne også vært gøy å jobbe som legevaktslege.

Er det noe du vil anbefale medisinstudenter å fokusere på underveis i studieforløpet som kan være relevant for LIS-1?

Invester i det sosiale! Bruk tiden på studiet og på starten av LIS1 til å delta på mye sosialt og få deg gode venner. Det gjør studietiden og LIS1 så mye morsommere. Utover det er det nok lurt å sørge for litt klinisk erfaring underveis: Jobb gjerne litt på legekontor, sykehus, legevakt og så videre. Lærdommen fra egen klinisk erfaring kan ikke sammenlignes med lærdommen fra en bok! 

Previous
Previous

LIS 1 - Xenia Cappelen

Next
Next

LIS 1 - Diana Nuri