LIS 1 - Xenia Cappelen

Tekst: Trine Melinda Vollan, skribent i Æsculap 

Foto: Privat

Hvor jobber du nå? Trives du? 

Jeg er LIS1 i rotasjon ved kirurgisk klinikk på Stavanger universitetssjukehus (Helse Stavanger HF), og trives utmerket!

Hvordan ser en typisk hverdag ut? 

Ingen dager er like. Vi veksler mellom vakt- og postuker. På vakt i akuttmottaket er tempoet høyt, og vi tar imot både kirurgiske og ortopediske pasienter i tillegg til å vurdere pasienter på skadepoliklinikken. En typisk postdag består av internundervisning, previsitt, visitt og dokumentasjonsarbeid/oppfølging etter visitt. Det er også mulighet for å assistere på operasjon i både post- og vaktuker. 

Hvorfor valgte du å ta LIS1 der du jobber nå̊? 

Gjennom praksisperioder og jobb ved Stavanger universitetssjukehus i studietiden hadde jeg fått et godt inntrykk av sykehuset og arbeidsmiljøet. Helse Stavanger HF utmerket seg i tillegg i søknadsprosessen ved å aktivt fremheve foretakets fokus på kvalitetsforbedring og kompetanseheving for LIS1. Familie og venner i regionen var også en viktig faktor.

Hvordan var søkeprosessen? 

Jeg sendte søknad og CV via Helsedirektoratets stillingsportal for LIS1 i Webcruiter. Deretter fikk jeg innkalling til intervju, og kunne velge om jeg ville gjennomføre intervjuet digitalt eller fysisk. Både representanter fra sykehuset, kommunehelsetjenesten og tillitsvalgtapparatet deltok på intervjuet. Selve LIS1-tilbudet ble sendt på mail i henhold til Helsedirektoratets frister.

Hva er du fornøyd med? 

Foretaket dekker en stor pasientpopulasjon. Det fører til at man både får mengdetrening i vanlige problemstillinger og får delta i behandling av sjeldnere tilstander. Sykehuset har godt arbeidsmiljø, og høyt fokus på undervisning og oppfølging av LIS1.


Hva er du ikke fornøyd med? 

Jeg er veldig fornøyd, men dersom jeg skulle endret noe ved LIS1-tjenesten hadde jeg nok foretrukket å jobbe flere nattevakter på rad og ha lengre friperioder i arbeidsplanen. Per nå settes vi aldri opp på flere nattevakter på rad, men vi får heldigvis langhelger i arbeidsplanen likevel.

Var det noe som gjorde spesielt inntrykk? 

Å informere om alvorlig sykdom eller dødsfall, samt ivareta pasienter og pårørende gjennom slike sykdomsprosesser og krise-/sorgreaksjoner, gjør alltid sterke inntrykk.

Hvordan er arbeidsmiljøet ved LIS1-stedet ditt? 

Arbeidsmiljøet er svært trivelig og sosialt, både internt i LIS1-gruppen, samt med leger i øvrige vaktsjikt og andre profesjoner. 

Hvor mye jobber du hver uke? 

Varierende. I en vanlig postuke er vi satt opp 37,5 timer, mens vaktukene varierer fra 27-52 timer (2-4 vakter pr. uke). I tillegg kan det bli noe overtid, samt ekstravakter ved sykdom.

Har du gjort noen feil som andre kan lære av? 

Ja, men så vidt meg bekjent har det heldigvis ikke gitt noen alvorlige konsekvenser for pasienter eller kolleger. Feil er uunngåelig, og vi må bli flinkere til å snakke høyt om feilene og støtte hverandre gjennom dem. For å forebygge feil er det viktig å begrunne og dokumentere egne vurderinger, konferere med erfarne kolleger (ingen spørsmål er dumme!) og søke kunnskap i faglitteratur. 

Hvordan er livet utenfor jobb i LIS1?

Innholdsrikt! Stavanger-regionen byr på både byliv, et rikt kultur- og idrettstilbud, samt vakker natur med Jærstrendene og Lysefjorden. LIS1-kullet arrangerer mye sosialt, blant annet lønningspils, middager og julebord, samt at vi drar på klatring og teater sammen.

Har du tips til andre som skal starte LIS1? 

Invester i et godt sosialt miljø for LIS1-kullet fra dag én - dette gjør livet både på og utenfor jobb mye triveligere!

Hva skal du gjøre etter LIS1? 

Jeg trives med vaktarbeid, og tror nok ingen rundt meg blir overrasket hvis jeg starter som LIS2/3 i et vakttungt sykehusfag.

Er det noe du vil anbefale medisinstudenter å fokusere på underveis i studieforløpet, som kan være relevant for LIS1?

Mengdetrening i praktiske ferdigheter og prosedyrer som f.eks. undersøkelsesteknikk, gipsing, suturteknikk, blærekateterisering og injeksjonsteknikk er alltid en fordel i klinikken, og ekstra relevant for læringsmålene i LIS1. Kollokvier (og Nmf-kurs) gir gode muligheter til å være sosial mens man øver, samt at man får gode tips til å videreutvikle egne ferdigheter. 

Next
Next

LIS 1 - Ida Louise Hansen