LIS 1 - Diana Nuri
Hvorfor valgte du LIS1 der du gjorde?
Det er flere ulike grunner til at jeg valgte LIS1 på Ullevål sykehus. Sykehuset har en stor og variert pasientgruppe, både sosioøkonomisk og på tvers av nasjonaliteter og alder. Det er en heterogen gruppe. Det byr på verdifull erfaring og mengdetrening. Det var også gode tilbakemeldinger fra tidligere LIS1. Videre ønsket jeg å bli boende her en stund til og jeg fikk et veldig godt inntrykk av sykehuset, da jeg var på intervju. Sånt sett, var det bare å takke ja! Hadde valgt det samme igjen.
Hvordan var søkeprosessen?
Søkeprosessen var først via utlyste stillinger med søknadsskriving og dokumentasjon av arbeidserfaringer og verv (tips: start tidlig med dette). Deretter er det innkalling fra de ulike sykehusene. Her vil man ha mulighet for både digitalt intervju og oppmøte. Intervjurundene på Ullevål sykehus varte i nærmere 15-20 min. Deretter var det bare å vente på svar. Sykehusene i Oslo og deler av Viken samarbeider og man må fylle ut prioriteringsskjema etter endt intervju. Intervjuene var gjennomgående hyggelige og krevde ikke forberedelser på forhånd med unntak av Haukeland som ønsket en kort PowerPoint-presentasjon fra hver av kandidatene. Søkeprosessen foregår stegvis og man får informasjon per mail eller på telefon. Jeg var naturligvis veldig nervøs før disse intervjuene, men opplevde at de som intervjuet var gjennomgående hyggelige, nysgjerrige og stilte gode spørsmål. Det opplevdes mer som en samtale enn et intervju. Det var veldig hyggelig og egentlig ikke noe å grue seg til!
Hvordan ser en typisk hverdag ut?
Hverdagen er variert og avhenger av hvor man er. I primærhelsetjenesten veksler man mellom fastlegekontor, helsestasjon, sykehjem og legevakt.
På fastlegekontoret starter konsultasjonene klokken 08.00 og slutter rundt klokken 16.00. Som LIS1 får man alltid mulighet til å konferere med en kollega og har en egen veileder på kontoret. Det er alltid hyggelig og lav terskel for spørsmål.
På helsestasjonen er det samme arbeidstider med kontroll av barn fra 0-5 år.
På sykehjemmet starter dagen med et møte med ansvarlig sykepleier på avdelingen som tar opp aktuelle problemstillinger. Her får man god erfaring med geriatriske problemstillinger, polyfarmasi og gode miljøtiltak. Absolutt verdifull erfaring å ta med seg videre.
Hva er du fornøyd med og hva kunne vært bedre?
Det er mange dyktige kolleger og mye spennende som skjer her. Det er gode fordypningsmuligheter og varierte arbeidsdager. Opplegget er strukturert på Ullevål med fordelt tjenestetid på gastrokirurgisk avdeling, skadelegevakten og indremedisinsk avdeling. Hvis du trives med ortopedi og skadebehandling anbefales skadelegevakten på det sterkeste!
LIS1-tjenesten er den første erfaringen man får som autorisert lege og man får da kjent godt på ansvaret som hører med yrket, på godt og vondt. Arbeidstidene er noe mindre fleksible og siden vi rullerer så ofte fra sted til sted vil man kunne få turnusplanen sin noe sent. På den andre siden har man ofte flere dager fri ved ugunstige arbeidstider. Som LIS1 vil man rullere flere ganger og man kan ofte føle seg «ny på jobb». Man blir etterhvert godt kjent med både kolleger og rutiner. Plutselig tar det ikke mange uker før man rullerer igjen. På den andre siden er dette meningen og man venner seg til det. Vi skal se og være innom mye forskjellig.
Hva er din beste erfaring som LIS1?
Mengdetrening. Det er varierte problemstillinger og møter med pasienter i alle livets faser. Det har nok vært den beste og mest lærerike erfaringen.
Var det noe som gjorde spesielt inntrykk?
Det har vært flere møter med kritisk syke pasienter som har gjort sterke inntrykk. Det hender at man tar dette med seg hjem og noen pasienter vil man nok aldri glemme.
Har du gjort noen feil som andre kan lære av?
Vi gjør alle feil, og jeg er intet unntak. Det har heldigvis løst seg fint etter konferering med kollegaer. Vi møter på mange krevende situasjoner og har naturligvis et stort ansvar, slik at fallhøyden kan oppleves som stor. Derfor er det viktig å kjenne sine egne begrensninger, men man bør også øve på å ta selvstendige beslutninger. Ta hvert pasientmøte på alvor og prøv å gjøre deg en selvstendig vurdering før du konfererer. Ingen forventer at du skal kunne ta alt på strak arm. Be om hjelp, vis initiativ og konferer heller en gang for mye enn for lite når du er i tvil. Det er gode råd å få når man spør.
Hvordan er arbeidsmiljøet der du er (legekontoret/sykehuset)?
Jeg er på et veldrevet legekontor i Oslo og er fornøyd med både arbeid og kolleger. Det er en sosial og omgjengelig gjeng og en fin, variert pasientliste.
Hvor mye jobber du hver uke og hvordan er livet utenfor jobb?
I primærhelsetjenesten jobber jeg nå cirka 40 timer per uke, og har også pålagte vakter på Allmennlegevakten ved siden av dette. Legevaktene starter etter endt arbeidstid på legekontoret og varer til klokken 23.00. Derfor vil arbeidstidene variere fra uke til uke.
Livet utenom jobben i primærhelsetjenesten er mer forutsigbar. Fritiden brukes til å lade batteriene, møte venner, trening og reising. Vi er en sosial LIS1-gjeng og holder derfor kontakten selv om vi er spredt litt rundt omkring i Oslo og Viken.
Tips til andre som skal starte på LIS1?
Ta deg fri og ferie først! Du skal jobbe i mange år. Det gjør ingenting om du ikke får LIS1 i første søknadsrunde. I etterpåklokskapens lys har jeg sett at det er et veldig fint tidspunkt å ta pause etter endt studium.
Når det gjelder søknadsprosessen ville jeg absolutt anbefalt å skreddersy hver søknad og tilpasse det godt til ønsket arbeidssted. Konkurransen er stor og det er derfor viktig å skille seg ut fra mengden. Jobberfaring har mye å si og det kan være nyttig å ha jobbet innenfor flere deler av helsesektoren. Skriv konkret hvorfor du søker på aktuelt sykehus og hvorfor de skal ansette deg. Husk å nevne noe om primærhelsetjenesten.
Når man først har startet som LIS1 settes det pris på om du tar initiativ. Oppsøk det du ikke har god erfaring med og vær vennlig med dine kolleger. Hospiter gjerne på en avdeling du er nysgjerrig på. Ikke minst, ha det gøy! Husk å ta lunsjpauser.