Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland

Tekst: Christine Skadal, Æsculap-ansvarlig Bergen

Klokken er 21:16 og søksalarmen går. En turgåer har gått seg vill på fjellet, og politiet søker bistand fra hjelpemannskaper for å lete etter den savnede personen. Etter en lang dag på lesesalen og kun et par uker før eksamen er det fristende å bli hjemme, men motet samles og sekken pakkes klar for å potensielt gå timesvis i en mørk skog med pøsende regn.

Norsk Folkehjelp Sanitet Haukeland (NFSH) er det eneste lokallaget i Norsk Folkehjelp Sanitet som drives av medisinstudenter. Medlemmene har fullført førstehjelpskurset for mannskaper, og flere er på beredskapslisten som søk- og redningsmannskap. Da blir de kalt ut på leteaksjoner etter savnede personer i Bergen og omegn. Savnede personer omfatter ofte eldre med demens, personer med økt selvmordsrisiko, turgåere og jegere som har gått seg vill.


Erik Silgjerd (26) er en av ildsjelene i lokallaget som har engasjert seg siden sitt første semester på medisin. Han er nå i LIS1 på Haukeland Universitetssykehus, og er for øyeblikket i psykiatrisk rotasjon. Erik har hatt verv i organisasjonen alle seks årene han har studert; som leder, nestleder og beredskapsleder. I tillegg er han søk- og redningsinstruktør og er kurset som operativ leder.

«Spennende, skremmende, nervepirrende», forteller Erik om sitt første søk. Han forteller videre at man føler at man deltar på noe viktig, og at selv om det er et stort apparat som settes i gang, føles jobben man gjør som enkeltperson veldig betydningsfull. 

Erik har vært aktiv i leteaksjoner i sin tid som medisinstudent. Han forteller at de fleste søk gir sterke inntrykk på hver sin måte. «Jeg synes særlig langvarige søk, der man etter hvert kjenner man mister litt håpet, men finner savnede personer i god behold til slutt, gir inntrykk. Leteaksjoner der pårørende har gått med oss fordi de vil bidra og hjelpe oss å finne savnede, setter også preg.»

I tillegg til å ha en beredskapsgruppe, utdanner NFSH førstehjelpere gjennom et 30 timers kurs i førstehjelp for mannskaper. Kurset gir en innføring i basal førstehjelp og akuttmedisin, med vektlegging på øving av praktiske ferdigheter. Etter kurset har man mulighet til å delta på sanitetsvakter på blant annet Norway Cup, russetreff og diverse idrettsarrangement. Erik forteller at han har hatt gode fordeler av sin deltakelse i organisasjonen:


«Jeg har opparbeidet meg kompetanse og ro til å håndtere akuttmedisinske situasjoner. Noen av de vanskeligste situasjonene man havner i som lege er når man ikke har all verdens tid til å tenke. Det fine er at behandlingen i slike situasjoner alltid koker ned til helt basale førstehjelps- og akuttmedisinske prinsipper man blir godt kjent med som medlem i NFSH. Jeg føler min deltakelse i studentorganisasjonen har ført til at jeg følte meg tryggere i praksis, og nå i yrket mitt. Man er også mer forberedt hvis man skulle komme over noen på gaten som trenger hjelp.»

Erik avslutter med å fortelle hva som skal til for å bli søk- og redningsmannskap: «Det fine med organisasjonen er at alle som har et ønske om å bidra, kan melde seg inn hos oss. For å ta søk- og redningskurs er det eneste kriteriet at man har tatt grunnleggende førstehjelpskurs. Hvis man ikke studerer i Bergen, er det lokallag i hele Norge som har behov for frivillige. Så, er du turglad og vanntett, og ser etter noe sosialt og superhyggelig – meld deg på kurs!».

Previous
Previous

Når vold er hverdag

Next
Next

IFMSA generalforsamling i Nord-Makedonia Mars 2022