Medisinstudenter for en bedre verden - i 30 år!
Tekst av Merete Lan Olsen
MedHum står for Medisinstudentenes Humanitæraksjon og er Norge største studentdrevne humanitæraksjon. MedHum fyller i år 30 år og humanitæraksjonen har siden 1991 samlet inn over 24 millioner kroner til helse og forebyggende medisin i lav- og mellominntektsland.
I 2022 arrangeres aksjonen for 17. gang. I dette intervjuet kan du bli bedre kjent med Amalie (leder) og Sara (nestleder) som skal lede MedHum de neste to årene.
For å ta det helt fra begynnelsen - hvorfor ble dere engasjert i MedHum?
Amalie: Jeg ble introdusert for MedHum allerede før jeg startet på medisinstudiet, fordi min søster da var med i MedHum sitt sentralstyre. Noe av det jeg liker spesielt godt er at MedHum gir oss priviligerte medisinstudenter en mulighet til å komme litt ut av den boblen som vi lever i her i Norge. Aksjonen bidrar år etter år til å sette ulikhet i helse på agendaen. I tillegg samles det inn penger for at noen av de som har aller minst skal få bedre tilgang på helsehjelp - og mulighet til å bygge sin egen framtid!
Sara: Jeg ble introdusert for MedHum i begynnelsen av medisinstudiet gjennom lokallaget til MedHum Bergen, på den tiden ledet av Emina Lejlic. Jeg var nysgjerrig på global helse og humanitært arbeid allerede før jeg begynte på medisinstudiet så da jeg møtte Emina og skjønte at MedHum var en greie føltes det som at noen brikker falt på plass. Siden har det vært MedHum som har vært studentorganisasjonen i hjertet mitt. Som Amalie påpeker: MedHum gir man mulighet til å komme ut av boblen vi lever i i Norge og det føles som et stort privilegium å få lov å sette ulikhet i helse på agendaen. I MedHum møter jeg studenter som inspirerer meg hver dag, og ikke minst er det rørende å kjenne på hva man kan få til sammen.
Hva er historien bak MedHum?
MedHum så “dagens lys” i 1991, etter inspirasjon fra Operasjon Dagsverk og Jusstudentenes aksjonsuke. Initiativet kom fra John-Arne Røttingen (i dag Global helse ambassadør i Utenriksdepartementet) på et Nmf-landsmøte hvor det ble vedtatt at medisinstudenter også burde ha en egen og landsomfattende humanitæraksjon. I begynnelsen gikk MedHum under navnet HUG: Helse Uten Grenser. Siden 1991 har aksjonen gått av stabelen annethvert år slik at aksjonen i 2022 blir MedHum’s 17.aksjon. Vi har rukket å samle inn over 24 millioner kroner utelukkende ved frivillig arbeid fra medisinstudenter, noe vi er ganske stolte over!
Hvordan arbeider dere i MedHum?
MedHum samarbeider i perioder på to år med en organisasjon og et prosjekt som er stemt frem av Nmf-medlemmer. Prosjektene som mottar de innsamlede midlene skal fremme helse og forebyggende medisin i lav- og mellominntektsland. I år har aksjonen 30 års jubileum, og vi gleder oss veldig til å markere dette senere i år!
I MedHum jobber vi nasjonalt gjennom vårt sentralstyre, og lokalt gjennom de forskjellige lokallagene. Sentralstyret har det overordnede ansvaret for å drifte aksjonen. Lokallagene holder til i Tromsø, Trondheim, Oslo, Bergen og Utland. Det er lokallagene som har ansvaret for å planlegge og gjennomføre de forskjellige arrangementene. Noe av det MedHum har arrangert med stor suksess er veldedighetsløp, konserter, foredrag, fester og bamsesykehus. Sammen setter vi fokus på global helse, samtidig som vi gjør humanitært arbeid til noe morsomt!
Dere har nettopp valgt nytt prosjekt - gratulerer! Hvordan samarbeider dere med UNICEF?
Tusen takk! Det er stort å igjen skulle samarbeide med UNICEF, for tredje gang i MedHum sin historie. Forrige gang vi samarbeidet med UNICEF (2018) gjorde vi stor suksess med genseraksjonen og vant sponsor og eventprisen for “Årets Perle”. Vi drømmer om like stor suksess i år! UNICEF er til stor hjelp for oss. Gjennom å ha en kontaktperson i organisasjonen, som er helt uvurderlig, får vi får god oppfølging. Kontaktpersonen vår er med på planlegging av tilsynsreisen, er med på selve reisen, hjelper oss med praktiske utfordringer, og kommer ikke minst med gode råd og tips til gjennomføring av aksjonen. UNICEF er også meget dyktige på kommunikasjon og PR og er bestandig behjelpelig med å “løfte” MedHum det ekstra hakket. Vi ser veldig frem til å igjen samarbeide med UNICEF og har veldig troen på at det vil bli en stor suksess.
Hvilke planer har dere for MedHum frem til 2022 (om dere kan avsløre noe:))?
De to neste årene blir veldig spennende og jeg tror vi kan si såpass at det ikke står på ambisjonene i alle fall! Vi sikter mot ny innsamlingsrekord og holder på å legge en slagplan for hvordan vi skal nå det målet. Aktiviteten i lokallagene vil være helt avgjørende og er noe vi er avhengige av å opprettholde, om enn på en litt alternativ måte, grunnet pandemien. Å drive med humanitært arbeid i pandemitider er ekstra utfordrende, men med kreative medisinstudenter har vi troen på at det vil bli mange fine MedHum-øyeblikk de neste to årene. Forhåpentligvis kan vi også snart møtes som før.
I et nasjonalt perspektiv planlegger vi for en tredje genseraksjon. Ved å dra nytte av erfaringene de to første årene holder vi på å pønske ut hvordan vi kan spre engasjementet og medhum-gleden mest og lengst mulig. Vi kan heller ikke la det nevnte 30-års jubileumet gå stille forbi og planlegger en stor markering av dette! Formatet er enda noe usikkert, men en markering i løpet av året blir det i alle fall. Vi gleder oss veldig til å feire “bursdagsbarnet” sammen med medisinstudenter og helsearbeidere landet rundt!
Hvordan gikk det med fjorårets prosjekt?
MedHum 2020 og samarbeidet med Redd Barna ble en stor suksess. Det ble samlet inn hele 1.518.647 kr som gikk direkte til å bedre seksuell og reproduktiv helse og rettigheter hos unge i Malawi. Til tross for at korona pandemien satte en stopper for mange av arrangementene under aksjonsuken, ble det gjennomført flere arrangementer med digitale løsninger. Noen fysiske arrangementer ble også holdt, med godt oppmøte og fokus på smittevern! Genseraksjonen engasjerte igjen bredt, og man kunne blant annet se både Bent Høie, Dagny, Tusvik&Tønne og Gunhild Stordalen i de flotte genserne. I tillegg ble de medisinske fakultetene i både inn- og utland fylt med flotte medisinstudenter i MedHum-genser <3
Hvordan kan medisinstudenter hjelpe dere i MedHum og generelt engasjere seg i global helse?
Som medisinstudent og Nmf-medlem kan man engasjere seg i MedHum sitt sentralstyre eller i de forskjellige lokallagene. Det er litt forskjellig når det gjennomføres valg til styrene, så ta kontakt med ditt lokallag på facebook eller instagram for å høre når neste mulighet for å bli med er! Dersom man vil engasjere seg i MedHum uten de helt store forpliktelsene er det perfekt å være med i MedHum-Crew. Til de forskjellige arrangementene som arrangeres i lokallagene trengs det ofte flere hender med for planlegging og gjennomføring. Til syvende og sist kan man engasjere seg ved å møte opp på det som er av arrangementer. Uten engasjerte medisinstudenter som møter opp på bamsesykehus, veldedighetsløp, quiz, fest og morro hadde ikke MedHum vært noen ting. Derfor oppfordrer vi alle til å møte opp for å lære mer om global helse, samle inn penger til humanitært arbeid eller rett og slett bare for å ha det GØY med oss!
Hva er det mest givende med å arbeide i MedHum?
Amalie: Det beste med MedHum er å se alt man kan få til når man jobber sammen for noe. Det at engasjerte medisinstudenter som deltar på foredrag, fester og veldedighetsløp faktisk kan gjøre en forskjell ved å ha det gøy, det er ganske kult!!
Sara: Jeg må si meg enig med Amalie. Det beste med MedHum er engasjementet og dedikasjonen som vokser frem i medisinstudenter, samtidig som man har det gøy. Det er noe helt spesielt og eget med det samholdet som utvikles. Kanskje viktigere enn innsamlings sum er det å innse at det faktisk nytter å engasjere seg. Jeg tror ikke det er tilfeldig at man senere ser MedHum-alumnis i organ som Utenriksdepartementet, WHO og FN: i MedHum finner man ambisiøse studenter som brenner for en mer rettferdig verden. En og en kan man utrette mye, men sammen enda mer, og det er MedHum et “vandrende” eksempel på.