Frihet fra pandemien
Tekst: Leif Kørner
Idet disse ordene skrives er landets universiteter og høyskoler nettopp blitt stengt. Den vante friheten studenttilværelsen tilbyr er blitt innskrenket av de mest inngripende tiltakene innført i fredstid. Dette innebærer at uforholdsmessig mye tid tilbringes innenfor hjemmets fire vegger. Når man blir lei av selvstudier, eller kommer sliten hjem fra jobb, kan det være tvingende nødvendig å koble av fra koronavirusets bekymringer. For å hjelpe til med dette kommer det her anbefalinger om en podkast, en dokumentar og en bok, som bringer tankene bort fra alt som heter medisin.
Podcast: Dan Carlin’s Hardcore History
Dan Carlin er en amerikansk journalist, som i løpet av de siste årene har greid det tilsynelatende umulige kunststykket å få timelange podcaster om historie til å bli ekstremt populært. Dette har han fått til ved å kombinere dyktige fortelleregenskaper, solide porsjoner fagkunnskap og en didaktisk evne til å gjøre fortidige hendelser levende. En annen viktig faktor som bidrar til podcastens suksess er at Dan Carlin ikke nøyer seg med å gjenfortelle historien, men forklarer hvorfor personene tenkte og handlet slik de gjorde. Temaene spenner fra Aleksander den store, gamle perserkonger, til vår egen tid, og er vel verdt å lytte til.
Dokumentar: I møte med Gorbatsjov
Før han spilte skurken som forsøker å fange babyversjonen av Yoda i Star Wars-spinoffen Mandalorian, var tyske Werner Herzog mest kjent som regissør og dokumentarfilmskaper. I 2018 satte han seg ned med Mikhail Gorbatsjov, Sovjetunionens siste president, for å intervjue ham. Samtalen handlet om oppveksten på landsbygda, det politiske livet på toppen av hierarkiet i det kommunistiske parti, og unionens endelige sammenbrudd. En av de store statsmennene i nyere tid forteller villig om en nær fortid som stadig blir fjernere. Dokumentaren er tilgjengelig på NRK, og anbefales til alle som vil minnes på at dagens (eller snarere gårsdagens… red.anm.) bevegelsesfrihet og politiske frihet ikke er en selvfølge.
Bok: Bokhandleren i Kabul av Åsne Seierstad
Jada, denne er skikkelig gammel. Bokhandleren i Kabul er én av Norges mest solgte sakprosabøker, og trenger kanskje ingen anbefaling. Siden det imidlertid nærmer seg 20 år siden utgivelsen fortjener den kanskje å trekkes frem fra glemselen igjen. Boken forteller om livet til en middelklassefamilie i Afghanistan like etter at Taliban ble styrtet, og front-mot-front-kulturkollisjon er bare en mild betegnelse for hvor fremmed den afghanske hverdagen er, sett med norske briller. Her fortelles om et land der makten har skiftet hender mellom konger, kommunister, Taliban og krigsherrer. Kvinnene går med burka, og mennene har det siste ordet i alle avgjørelser. Boken er vel så kjent for etterspillet den fikk, da bokhandleren gikk til sak mot forfatteren etter å ha følt seg krenket av fremstillingen familien fikk. Boken er interessant fordi dens mottakelse viser utfordringene ved å fortolke en fremmed kultur fra ens eget ståsted, samtidig som den gir et innblikk i en hverdag få av oss kan forestille seg.