Solidaritet med Palestina

559a8dc7-594c-4d46-8414-f4ed893ea26a.jpg

Tekst av Åshild Fossum Eriksen
6. Års medisinstudent 
Bilder: Privat

Den Israelske okkupasjonen er for mange ganske fjern. Det er lett å si at den langvarige konflikten mellom Israel og Palestina er komplisert og vanskelig, på mange måter er den kanskje det. Men på veldig mange måter er den ikke det. For eksempel måten Israel kontinuerlig bryter med FNs menneskerettigheter, truer med etnisk rensing, og undertrykker et helt folkeslag mens de bor og bygger på okkupert land.(1). Som fremtidige leger har vi en etisk plikt til å melde om brudd på menneskerettigheter. For meg betyr dette å vise solidaritet, forsvare sårbare befolkninger, og ta ansvar for at min egen regjering evaluerer og fordømmer handlinger som bryter med folkeretten.

Som fremtidige leger har vi en etisk plikt til å melde om brudd på menneskerettigheter. For meg betyr dette å vise solidaritet, forsvare sårbare befolkninger, og ta ansvar for at min egen regjering evaluerer og fordømmer handlinger som bryter med folkeretten.

Sommeren 2019 var jeg en deltaker av NorPal-Sawa, et samarbeidsprosjekt mellom den Norske Medisinstudentforeningen (Nmf) og den Palestinske Medical Student Association (PMSA). Vi var 10 norske medisinstudenter som reiste til Vestbredden i 4 uker. Der fikk vi hospitere sammen med 10 palestinske medisinstudenter på deres lokale sykehus, og sammen arrangere førstehjelpskurs for barn på Vestbreddens største flyktningleir, Balata. Utover det fikk vi oppleve, lære om, og se hvordan en langvarig okkupasjon påvirker det Palestinske folket. Det er vanskelig å si at man fikk et direkte førsteinntrykk, for som en hvit norsk jente med gyldig pass opplevde jeg nærmest ingen begrensinger for hvor jeg kunne gå eller hva jeg kunne gjøre. Jeg var en gjest, og kunne bevege meg fritt nesten hvor som helst. Men de som er født og oppvokst på Vestbredden og Gaza er ikke like frie. De møter nærmest daglig begrensninger, checkpoints, og truende opplevelser med militære. Som medisinstudent var det spesielt vanskelig å se hvor begrenset tilgang til helsehjelp palestinerne kan ha, da spesielt på Gaza. På det eneste kreftsykehuset i Jerusalem som palestinere kan få behandling på, fikk vi møte en pasient med en hjernetumor. Tumoren hennes hadde vokst seg ut gjennom synsnerven og utover ansiktet. Dette var noe ingen av oss hadde sett før. Både i Norge og Israel hadde hun fått behandling mye tidligere. Vi hørte også historier om mødre som måtte føde barn på checkpoints, fordi militære ikke slapp ambulansen gjennom. 

Det er vanskelig å si at man fikk et direkte førsteinntrykk, for som en hvit norsk jente med gyldig pass opplevde jeg nærmest ingen begrensinger for hvor jeg kunne gå eller hva jeg kunne gjøre. Jeg var en gjest, og kunne bevege meg fritt nesten hvor som helst. Men de som er født og oppvokst på Vestbredden og Gaza er ikke like frie. De møter nærmest daglig begrensninger, checkpoints, og truende opplevelser med militære.

Dette har vært hverdagen til palestinerne i over 70 år - en hverdag hvor Israel har okkupert mer og mer av palestinsk land. De siste ukene har vi sett nok en gang en større oppblussing av voldelige sammenstøt og angrep fra begge sider. I skrivende stund er 223 mennesker drept på Gaza, hvorav 61 er barn, og over 1400 skadde. I tillegg er det store materielle skader, blant annet er flere sykehus truffet av missiler. Per nå er det kun et fungerende sykehus igjen på Gazastripen som kan ta imot skadde eller syke, og i helgen ble to av Gazas overleger innenfor indremedisin og nevrologi drept (2). De har ingen flere å miste.

Hva kan vi som studenter gjøre for å hjelpe? Noe av det viktigste vi kan gjøre nå  er å vise solidaritet med det palestinske folket. Som medisinstudenter er det viktig at vi viser samhold med våre medstudenter under samme internasjonale forening. Nå er det viktig at vi lytter til det de har å si, og deler det videre. Den Palestinske medisinstudentforeningen (PMSA) har sammen med flere andre internasjonale medisinstudentforeninger kommet med et opprop og oppfordring til handling mot Israels grusomme handlinger av kolonialisme, etnisk rensing, folkemord, og apartheid. De skriver: “As medical students, we condemn the attacks of healthcare facilities and healthcare workers, as well as the obstruction of health services delivery and the provision of care. We heavily condemn the targeting and killing of innocent civilians, particularly children, who continue to be victims of violence.” De oppfordrer både egne medlemmer, og internasjonale partier, til å utdanne seg om og evaluere de pågående hendelsene i Palestina nå (3).

Nmf burde stille seg bak dette oppropet for å vise at vi fordømmer alle brudd på folkerett og menneskerett.  Vi må sette press på våre egne politikere til å legge sanksjoner på Israel, samt fordømme deres bruk av vold mot sivile på okkupert land. Vi må vise solidaritet overfor våre medstudenter i Palestina. 

Vi må sette press på våre egne politikere til å legge sanksjoner på Israel, samt fordømme deres bruk av vold mot sivile på okkupert land. Vi må vise solidaritet overfor våre medstudenter i Palestina
Screen Shot 2021-05-20 at 15.20.03.png

Har du lyst til å delta eller lære med om NorPalSawa? Følg oss på Facebook og Instagram, og ikke nøl med å ta kontakt. Pga pandemien har ikke prosjektet vært gjennomførbart i 2020/21, men vi fortsetter arbeidet, og håper at NorPalSawa 2022 blir en suksess! 

Previous
Previous

Kampen om LIS