Mahasen Kabalan

Tekst: Selma Sofie Norup

Foto: Privat

Mahasen Kabalan er en 35 år gammel medisinstudent ved UiO. Hun er opprinnelig fra Syria, og kom til Norge som 18-åring i 2006, med et stort håp om å studere medisin - i 2019 kom hun inn på studiet, og går nå 5. året. Mahasen er gift, har to barn på 16 og 14 år, og bor med familien i Lillestrøm kommune. På fritiden liker hun å lese, samt jobbe - Mahasen jobber i omsorgsbolig og på sykehus.

Medisinstudiet var for Mahasen et barndomsdrøm. Hun fikk to barn, i 2007 og 2009, og måtte være mye hjemme i de første fire årene, for å passe dem. I 2010 flyttet Mahasen tilbake til Syria for å studere juss. “Både juss og medisin handler om å hjelpe mennesker - jeg tror at både dem som studerer juss og medisin har et håp om å redde verden,” forteller Mahasen. Jusstudiet ble derimot avbrutt av krigen, som hun og familien måtte flykte fra. Da hun kom tilbake til Norge fikk Mahasen mulighet til å studere på videregående. Etterfølgende søkte hun seg inn på medisinstudiet.

Mahasen forteller at medisinstudiet hele veien har vært spennende, lærerikt og krevende. Noe av studiet som har vært ekstra lærerikt, er praksisperiodene. “Man lærer mye av pasientkontakt,” forteller Mahasen. Dette starter fra 4. året. De tre første årene var alt helt nytt og litt vanskelig, ettersom landet var preget av pandemien. Det var lite fysiske møter og mye Zoom-undervisning. Nå er situasjonen bedre - vi kan møte både pasienter og kollegaer. “Ingen dager på medisinstudiet er like - dagene varierer fra ekstremt slitsomme til veldig morsomme og spennende", forteller hun.

Både juss og medisin handler om å hjelpe mennesker - jeg tror at både dem som studerer juss og medisin har et håp om å redde verden

Studiedagene til Mahasen starter klokken 6.30, så hun kan rekke undervisning som starter 8.30. Etter undervisningen reiser hun hjem til familien. Hun lager middag og spiser sammen med mannen og barna. “Jeg leser ikke så mye på lesesal som andre studenter,” forteller Mahasen. “God struktur og planlegging i hverdagen er viktig, både for meg og barna mine”, tilføyer hun. Mannen er også en stor støtte for Mahasen: “Han er der når jeg trenger hjelp med barna og under eksamensperiodene, som er preget av stress.” Å kombinere studie, familie og jobb var vanskelig i starten - nå har Mahasen funnet et system som fungerer for henne. 

Til nye studenter har Mahasen noen tips: Fokuser på å etablere nettverk og være sosial - les hver dag, men ikke hele dagen! “Første året kjøpte jeg bøker, men mange av dem er også tilgjengelig på biblioteket eller online.” Når det gjelder eksamen, mener Mahasen at det viktigste er å møte opp til undervisning og ta gode notater: “Det er nesten umulig ikke å stresse!”, forteller hun. En god lege, mener Mahasen, er bevisst rundt egne holdninger, empatisk og flink til å kommunisere med pasienter. Selv er hun spesielt interessert i psykiatri og nevrologi - psykisk helse er nemlig like viktig som fysisk helse.


Hva hadde du blitt om du ikke skulle blitt lege?
Advokat!

Hva er ditt favorittord på latin? Sternocleidomastoideus - (brukte lang tid på å lære meg dette på andre året:)

Previous
Previous

May Linn Pedersen

Next
Next

Ane Sofie