Trygg abort satt på sidelinjen

Bilde: Leger Uten Grenser

Bilde: Leger Uten Grenser

Tekst: Ingrid Frisch
Bilde: Privat

Ingrid 142857283_782953659234525_5452012033553315914_n.jpg

I skyggen av pandemien blir andre helseproblemer enn COVID-19 nedprioritert. Dette går ut over liv og helse, noe man ser i alle hjørner av verden. Problemer som allerede har vært skjøvet under teppet, har i desto større grad blitt satt på sidelinjen. Medisinsk utstyr, helsepersonell og andre ressurser må settes inn andre steder der det virkelig brenner, nå med pandemien. En av disse glemte krisene Leger Uten Grenser ønsker å rette søkelyset mot er utrygg abort. Man ser at dette er et økende problem av ulike grunner, som portforbud, økonomisk nedgang og økt overgrep i hjemmet.

Tenk deg at du går på videregående, uten jobb og opplever å bli voldtatt på vei hjem fra bussen. Du går ikke på noen type prevensjon og er redd for å bli gravid. Som statsborger i Norge har du muligheten til å velge bort dette svangerskapet trygt, og uten å risikere å bli kastet ut på gata av familien din. Det er dessverre mange som ikke har denne tryggheten. Mange kvinner i verden lever i et samfunn der seksuell helse er et tabubelagt tema og abort er ulovlig. De har to muligheter: beholde barnet eller å ta saken i egne hender. Mange velger sistnevnte og risikerer eget liv og helse. 

Hvorfor føler mange kvinner at dette er eneste utvei? Fordi alternativet er desto mer utenkelig. Ved å beholde barnet, risikerer både kvinnen og barnet få et liv preget av økonomisk utrygghet og mulig utestengelse fra familien og nærsamfunn. 

Elin Erland er jordmor og har vært på feltoppdrag med Leger Uten Grenser i blant annet Sierra Leone og India. I et krigsherjet land hun jobbet i, møtte hun en familiemor som ble skilt fra mannen sin i krigen. En kvinne på flukt med tre barn er i en særdeles sårbar situasjon. Hvis en mann kan tilby litt beskyttelse under flukten mot noen tjenester, virker dette som et godt alternativ for å overleve. Da paret ble gjenforent 2 år etterpå, passet det dårlig at hun var gravid. Elin forteller at kvinnen var redd. Leger Uten Grenser hjalp denne kvinnen med å få gjennomført en trygg medisinsk abort. : «Hvis ikke du kan hjelpe meg med dette, tar jeg livet mitt. Alternativet er at mannen min tar livet av meg». 

Én av fem hovedårsaker til mødredødelighet er utrygg abort, og skjer i alle verdenshjørner uavhengig av sosioøkonomisk status. Med unntak av blant annet Europa og Nord- Amerika, som har mer liberale abortlover, har store deler av verden restriktive lover eller totalforbud. Dette er på bakgrunn av religiøse eller politiske forestillinger og ideologier. I land der abort er lovlig, kan det likevel være religiøse motkrefter som forbyr abort. I katolske Columbia hadde en tredjedel av kvinnene som kom til Leger uten grenser opplevd å bli avvist av helsepersonell på tidligere klinikker på grunn av religion. Man ser også i europeiske land at disse religiøse kreftene er forsterket. Sist i januar 2021 innførte Polen totalforbud av abort etter 28 år med noe mer liberale abortlover. 

Én av fem hovedårsaker til mødredødelighet er utrygg abort, og skjer i alle verdenshjørner uavhengig av sosioøkonomisk status.

I desperate situasjoner tyr man til desperate tiltak. Blant de utrygge abortmetodene har man drikking av blekemiddel, etsemiddel i skjeden, strikkepinner eller harde slag til magen. Man ser alvorlige komplikasjoner, som store blødninger, infeksjoner og arrvev som kan gi infertilitet. 

Jordmor Elin Erland forteller om en ung kvinne hun undersøkte i India: «Jeg visste først ikke hva jeg så. Det var et stort, åpent sår. En lokal jordmor fortalte meg at det var resultat av kjemisk abortforsøk.» Dette er en desperat metode som blir brukt, som i tillegg til etseskader og smerte, ikke fungerer.  

Korona har forverret tilgangen til trygg abort. Inngrepet burde gjøres så tidlig som mulig i svangerskapet for å redusere komplikasjoner. For eksempel i Columbia opplever flere kvinner å måtte vente lenge for å få legetime på grunn av pandemien, som resulterer i at prosedyren blir utsatt og tidsrammen for lovlig abort overskrides. Portforbud og dårligere økonomiske tider har gjort situasjonen vanskeligere. I Sør- Afrika i Rustenburg ble aborttjenester i 2020 lagt ned på grunnlag av at det ikke ansees som «nødvendig helsehjelp». FN har estimert at mishandling i hjemmet har økt med 20% under pandemien. I India forteller Kavita Bihal, frivillig hos hjelpetelefon for isolerte kvinner, om at menn i større grad tar ut frustrasjonen sin på konene sine grunnet stress, økonomi og jobbmangel. I en rapport fra WHO om COVID-19 og vold mot kvinner, fastslås det at uplanlagt graviditet har økt som følge av mishandling i hjemmet. Det er estimert at pandemien vil gi en økning på 3 350 000 utrygge aborter og 1000 mødredødsfall.

I en rapport fra WHO om COVID-19 og vold mot kvinner, fastslås det at uplanlagt graviditet har økt som følge av mishandling i hjemmet. Det er estimert at pandemien vil gi en økning på 3 350 000 utrygge aborter og 1000 mødredødsfall

At kvinnehelse blir nedprioritert i epidemier og pandemier er ikke noe nytt. Elin Erland forteller om da hun var i Sierra Leone under ebolautbruddet i 2015 og 2016: «Man så langt flere kvinner som døde av konsekvensene av at Ebola var i landet enn selve Ebola. Man ser likhetstrekk ved covid-19. Dødsfall grunnet mangel på livsnødvendig helsehjelp øker. Folk dør i større grad av komplikasjoner i forbindelse med abort, fødsel og svangerskap.» Man har sett konsekvensene av dette mange ganger før med andre epidemier som ebola. Hvorfor må man gjøre samme feilen en gang til?

Løsningen ligger i både forebygging og behandling av komplikasjoner. Akutt er det å behandle komplikasjoner etter disse abortene. I 2019 ble over 25 000 kvinner behandlet av Leger Uten Grenser for komplikasjoner etter abort. Mer langsiktig løsning av problemet er å forebygge at dette skjer. Der er tilgang til prevensjon essensielt, samt informasjon om mulighetene de har. Helsearbeidere og lokale kvinnegrupper tilknyttet Leger Uten Grenser informerer om og tilbyr kvinner medisinsk abort. Fordelen med medisinsk abort, som gjøres med en pille, er at prosessen er såpass trygg og effektiv at kvinnen kan gjøre dette selv hjemme. Da slipper man å oppholde seg på sykehusene, som nå er en smittebombe. Man må altså møte kvinnene der de er og løfte frem mulighetene de har i den vanskelige situasjonen de er. 

Abort kommer til å skje uansett om det er strenge eller liberale lover. Utrygg abort er én av fem hovedårsaker til mødredødelighet og er enkelt å gjøre noe med. Spørsmålet er nå: skal man ta tak i dette tidligere nå enn før og unngå samme feilen? 

Literaturliste

  1. https://legerutengrenser.no/helse/trygg-abort

  2. https://maps.reproductiverights.org/worldabortionlaws

  3. https://www.legerutengrenser.no/glemte-kriser/utrygg-abort-dreper.html

  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12222282/

  5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2709326/

  6. https://www.legerutengrenser.no/glemte-kriser/utrygg-abort-dreper.html

  7. https://www.legerutengrenser.no/glemte-kriser/utrygg-abort-dreper.html

  8. https://www.bbc.com/news/av/world-53014211

  9. https://www.who.int/publications/i/item/covid-19-and-violence-against-women

  10. https://www.guttmacher.org/article/2020/04/crisis-horizon-devastating-losses-global-reproductive-health-are-possible-due-covid#

  11. https://www.legerutengrenser.no/glemte-kriser/utrygg-abort-dreper.html

Next
Next

COVID-19 and gender: How the pandemic is affecting the health of women and girls worldwide