LIS 1 -  Elina Z. Amri

Tekst: Trine Melinda Vollan
Foto: privat

Hvor jobber du nå? Trives du? 

  • Jobber på Bærum sykehus, på kirurgisk og ortopedisk seksjon. Jeg er ferdig med medisinsk rotasjon nå i høst. Jeg trives utrolig bra!

Hvordan ser en typisk hverdag ut? 

  • Vi er fordelt i akuttmottak, sengepost og andre poliklinikker. For det meste er vaktene våre i mottak. Ettersom det er et svært travelt mottak, kommer man som regel til mange pasienter og får startet rett på listen. Man jobber raskt og effektivt, og før man vet ordet av det, så er vakten over. 

Hvorfor valgte du å ta LIS1 der du jobber nå̊? 

  • Det er fordi Bærum er et mellomstort sykehus, og det er vekk fra byen men likevel sentral. Man får sluppet til ganske mye og får utført mange prosedyrer. Videre er jeg fra Asker så det var en drøm å få LIS- tjeneste på Bærum sykehus. 

Hvordan var søkeprosessen? 

  • Den var svært tøff. Jeg hadde flere intervjuer under 12. semester og var veldig bekymret for å ikke få tilbud om plass. Noen uker etter intervju fikk jeg tilbud om plassen jeg hadde øverst på ønskelisten, og da klarte jeg ikke å holde gledestårene tilbake. 

Hva er du fornøyd med? 

  • Jeg er svært fornøyd med hvor selvstendige vi er på sykehuset. Vi får reponere, sette lokalblokade, utføre abscess drenasje, sy og mye mer gøy. Likevel har vi LIS2 som er svært hjelpsom dersom vi trenger det. Vi får hospitere på anestesi og gyn, og vi har flere fordypningsdager. 

Hva er du ikke fornøyd med? 

  • Man får ikke nok tid til å utforske differensialdiagnoser når man får en pasient, grunnet stor pågang. Det er sjelden tid til pauser og samtaler med kollegaer. Det er litt synd. 

Var det noe som gjorde spesielt inntrykk? 

  • Jeg har blitt veldig godt tatt imot og LIS2/3 samt overleger er svært hyggelige. Det er veldig god læringsarena og man blir inkludert i beslutning om videre forløp for pasienten fra mottak. Det er god veiledning fra anestesileger og overordnede leger for ulike prosedyrer, der de tar seg tid, lærer bort og observerer mens man slipper til og får utført behandlinger. 

Hvordan er arbeidsmiljøet ved LIS1-stedet ditt? 

  • Det er veldig hyggelig. Vi er en godt blandet gjeng som tar vare på hverandre. Dessverre, som nevnt tidligere, så er det stor pågang i mottak og det er ikke mulig å for eksempel «slå av en prat» når man kommer på vakt og tar over telefoner og calling fra LIS1 som går av vakt. Vi prøver å møtes på fritiden, fast lønningspils. 

Hvor mye jobber du hver uke? 

  • Det varierer veldig, fra 40 timer til 70 timer. 

Har du gjort noen feil som andre kan lære av? 

  • Ja, det er mange. En ting kan være at man kan bli farget av pasientens forhistorie og tenke at det ikke er noe alvorlig dersom de har hatt flere kontakter med sykehuset tidligere om samme problemstilling. Det har blitt til «ulv ulv», men så er det plutselig en alvorlig årsak til kontakten. 

  • Noen ganger kan man være for kjapp og sende pasienten videre, både fordi det er fullt i mottak og fordi det er mye pågang fra sykepleier om at pasienten skal videre. Men husk at det er VI som har det medisinske ansvaret, om det skjer noe eller om det er mangler så er det vårt ansvar. Derfor gjør heller en god jobb og bruker bittelitt lenger tid på pasienten selv om det koker. 

Hvordan er livet utenfor jobb i LIS1? 

  • Det er variert. Generelt veldig godt, da jeg etter vakt kommer hjem til min åtte måneder-gamle datter og min mann som er hjemme i pappapermisjon. Da gleder jeg meg til å komme hjem til masse gode klemmer og kos. Likevel er det tøft til tider med tre nattevakter på rad, der man nesten er ikke- eksisterende hjemme og er sliten når man først er hjemme. Men så veies det opp med en friuke som er en skikkelig godbit på slutten av alle nattevakten, og da er innsatsen verdt det. 

Har du tips til andre som skal starte LIS1? 

  • Ikke jobb for mye før LIS1- stilling. Når man er student/ venter på LIS1 er det mange andre ting som foregår, men man styrer dagen selv. Som LIS1 er man plutselig fulltidsansatt og man er bundet mye mer. Man må stille opp hver dag og bidra fullt selv om man er sliten. Derfor ville jeg i hvert fall anbefalt studentene å jobbe litt mindre, spesielt ta deg fri om sommeren før LIS1, selv om du ikke vet om du får LIS1 enda. Det er virkelig verdt det. Jeg jobbet hele sommeren før, og hadde noen venner som hadde helt fri. Hadde valgt om igjen for å si det sånn. 

Hva skal du gjøre etter LIS1? 

  • Nå skal jeg i første omgang bli ferdig med sykehusåret, og jeg starter i fastlegepraksis fra og med mars 2023. Etter det skal jeg vurdere hva jeg ønsker å bli. Kanskje man skal ta seg litt reisepause før LIS2/ videre spesialisering før fullt kjør med videre vei! 



Previous
Previous

LIS 1 - Amalie Kollstrand

Next
Next

LIS 1 - Thomas Sætre